GASTRONOMIA W PRAKTYCE: FILET Z SOSEM POROWYM

2022-11-19

Aktualności » GASTRONOMIA W PRAKTYCE: FILET Z SOSEM POROWYM

  • FILET Z SOSEM POROWYM
    FILET Z SOSEM POROWYM
  • FILET Z SOSEM POROWYM
    FILET Z SOSEM POROWYM

FILET Z KURCZAKA W BOCZKU Z SOSEM POROWYM

SKŁADNIKI:
– 2 piersi z kurczaka,
– surowy boczek wędzony w plastrach,
– sól, pieprz.
SOS POROWY:
– 1 duży por,
– 2-3 ząbki czosnku,
– 1/4 kostki masła,
– śmietana 18% (do zup i sosów),
– pęczek koperku,
– sól, pieprz.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka oczyścić i przekroić na mniejsze fileciki, doprawić solą (niewiele, bo boczek jest słony)
i pieprzem. Każdego filecika owinąć plastrem boczku. Do żaroodpornego naczynia wlać trochę oleju i ułożyć fileciki w boczku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 minut.

Sos porowy:
Czosnek przecisnąć przez praskę i chwilę smażyć na maśle. Dodać pokrojonego w półtalarki pora,
doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę, aż por zmięknie. Dodać śmietanę i pokrojony koperek. Chwilę
dusić.
Upieczone filet z boczkiem ułożyć na sosie porowym.

 

SMACZNEGO!