GASTRONOMIA W PRAKTYCE: FASOLKA PO BRETOŃSKU

2022-11-19

Aktualności » GASTRONOMIA W PRAKTYCE: FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • FASOLKA PO BRETOŃSKU
    FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU

SKŁADNIKI:

• 400 g suchej fasolki "Piękny Jaś" lub 2 puszki fasolki
• 250 g boczku (parzonego lub wędzonego)
• 250 g kiełbasy
• 1 duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego*
• przyprawy: 3 ziela angielskie, liść laurowy, 2 łyżki suszonego majeranku
PRZYGOTOWANIE:
• Suchą fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawić
na noc do namoczenia.
• Następnego dnia odcedzić, wlać 1 litr świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść
laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości.
• Odciąć skórę z boczku, resztę pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię i co chwilę mieszając
dokładnie obsmażyć, przełożyć do garnka z fasolką (lub do zagotowanej w garnku fasolki z puszki
wraz z zalewą).
• Na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbasę (wcześniej obrać
ją ze skórki w razie potrzeby), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 5
minut. Pod koniec dodać starty czosnek.
• Przełożyć do garnka z fasolką i gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
• Dodać krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą
świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez około 15 minut.

 

SMACZNEGO!