Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie
INNOWACJE » Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie
- Uczniowie podczas zajęć
- Uczniowie podczas zajęć
- Uczniowie podczas zajęć
- Uczniowie podczas zajęć
- Uczniowie podczas zajęć
Innowacja edukacyjna „Smaki regionów. Tradycyjne potrawy – poznanie przez gotowanie” wzbogaca ofertę edukacyjną naszej szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. W innowqcji biorą udział starsi uczniowie szkoły podstawowej, szkoły branżowej oraz szkoły przysposabiającej do pracy naszego Ośrodka.
Tematyką wiodącą zajęć jest poznanie produktów regionalnych naszego kraju, spożywanie zdrowej żywności i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw.
Głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką gotowania, poznawania technik gotowania i serwowania potraw. Zdobyte umiejętności będą mogli wykorzystywać w życiu codziennym. Realizując te zajęcia nasi uczniowie mają możliwość usprawniania motoryki małej krojąc, ugniatając i mieszając różne potrawy. Kształtują umiejętności współpracy w grupie oraz czerpią radość z przygotowywania wspólnych posiłków.
Zajęcia składają się z trzech części:
1. Wstępna – przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania
2. Działania uczniów pod nadzorem nauczyciela
3. Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali
Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych z Internetu oraz książek kucharskich.