Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie

INNOWACJE  » Smaki regionów. Tradycyjne potrawy - poznawanie przez gotowanie

  • Uczniowie podczas zajęć
    Uczniowie podczas zajęć
  • Uczniowie podczas zajęć
    Uczniowie podczas zajęć
  • Uczniowie podczas zajęć
    Uczniowie podczas zajęć
  • Uczniowie podczas zajęć
    Uczniowie podczas zajęć
  • Uczniowie podczas zajęć
    Uczniowie podczas zajęć

Innowacja edukacyjna „Smaki regionów. Tradycyjne potrawy – poznanie przez gotowanie” wzbogaca ofertę edukacyjną naszej szkoły. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej. W innowqcji biorą udział starsi uczniowie szkoły podstawowej, szkoły branżowej oraz szkoły przysposabiającej do pracy naszego Ośrodka.  

 

Tematyką wiodącą zajęć  jest poznanie produktów regionalnych naszego kraju, spożywanie zdrowej żywności i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw. 

 

Głównym założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów  sztuką gotowania, poznawania technik gotowania i serwowania  potraw. Zdobyte umiejętności będą mogli wykorzystywać w życiu codziennym. Realizując te zajęcia nasi uczniowie mają możliwość usprawniania motoryki małej krojąc, ugniatając i mieszając różne potrawy. Kształtują umiejętności współpracy w grupie oraz  czerpią radość z przygotowywania wspólnych posiłków.

 

Zajęcia składają się z trzech części:

1.  Wstępna – przedstawienie tematu zajęć, poznanie produktów, objaśnienie sposobu wykonania

2.  Działania uczniów pod nadzorem nauczyciela

3.  Degustacja przygotowanego dania i porządkowanie sali


Przepisy wykorzystywane do zajęć pochodzą ze zbiorów własnych z Internetu oraz książek kucharskich.

 

Koordynatorzy: Monika Gołębiak, Anna Błażejewska, Zofia Majewska – Pułról, Agnieszka Dębska