GASTRONOMIA W PRAKTYCE

2021-09-23

Aktualności » GASTRONOMIA W PRAKTYCE

  • CANNELLONI
    CANNELLONI

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM I SOSEM BESZAMELOWYM

Składniki:

  • 250g makaronu cannelloni,
  • 500g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

Sos beszamelowy:

  • 1l letniego mleka,
  • 70g masła,
  • 70g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 150g mozzarelli w bloku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Krok 2

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone, przesmażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia.

Krok 3

W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać mąkę i krótko przesmażyć, mieszając rózgą kuchenną, tylko do połączenia składników. Zestawić z ognia i stopniowo zacząć wlewać mleko, nadal mieszając, aby nie utworzyły się grudki (jeśli jednak powstaną, można łatwo rozbić je blenderem). Podstawić z powrotem na gaz i gotować do zgęstnienia. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić na bok.

Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C.

Krok 5

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować cienką warstwą beszamelu. Rurki wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać równomiernie sosem beszamelowym. Posypać startym serem.

Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut, do zarumienienia.

 

Fotorelacja:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1856428721195063&id=493578010813481